Groepsaanbod proeftuinen

In 2023 en 2024 lopen er in 5 Vlaamse Huizen van het Kind proeftuinen “Perinataal Veerkrachtondersteunend Groepsaanbod”. De Vlaamse overheid voorziet éénmalige middelen om de belangrijke transitie van partnerschap naar ouderschap te ondersteunen. 

Vanuit het werkveld werd een perinataal draaiboek voorzien, de principes van Group Care worden aangemoedigd en de nadruk ligt op veerkracht versterken in deze kwetsbare periode in het leven van ouders.   

Aanstaande ouders zijn welkom in het Huis van het Kind in hun buurt om samen met andere zwangeren, die in dezelfde periode een kindje verwachten, in groep geïnformeerd te worden op een aangename zeer interactieve en emanciperende manier. Na de geboorte komt de groep met hun baby nog eens samen om het verdere aanbod in het Huis van het Kind te ontdekken.  

De partners in de Huizen van het Kind van Menen, Blankenberge, Geraardsbergen, Vilvoorde en Antwerpen gingen enthousiast aan de slag. Ieder Huis van het Kind stroomlijnt het aanbod volgens de eigenheden van hun perinataal werkveld. Ze kunnen rekenen op de steun van het expertisecentrum kraamzorg in hun buurt, de lokale coördinatoren perinatale mentale gezondheid, de intersectoraal medewerkers van Kind en Gezin en de lokale vroedvrouwen en/of psychologen, medewerkers van een Wijkgezondheidscentrum, groepswerkers van Wiegwijs of Rebelle en tal van andere partners.  

Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel leidt het proces in goede banen, zorgt voor een lerend netwerk en intervisie en stemt maximaal af met andere lopende initiatieven in het werkveld.